Vitlöks Limpa

2025-07-19

0

Enkelt vitlöksbröd utan knådning – en hembakad ugnssuccé

Vitlöks Limpa
Förberedelsetid

45 minuter 15 min förberedelse

Svårt

lätt lagat

Portioner

 1 bröd 

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda mjöl, jäst och salt i en stor skål. Tillsätt vitlök och örter om du använder dem.
  • Häll i det ljumna vattnet och blanda noggrant med en sked eller silikonspatel tills ingredienserna är blandade. Degen kommer att vara klibbig – detta är normalt.
  • Täck skålen med plastfolie eller en ren kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i minst 8 timmar, helst över natten.
  • När degen har jäst, lägg över den i en smord bakform (t.ex. en brödform). Du kan lätt mjöla ovansidan.
  • Ställ brödet i en kall ugn och ställ in temperaturen på 200 °C (180 °C varmluftsugn ). Grädda i cirka 45–50 minuter, tills skorpan är gyllenbrun och krispig.
  • För att få krispig yta kan man ställa en skål med vatten på botten när det gräddas
  • När brödet är gräddat, ta ut det ur formen och låt svalna på ett galler
  • Brödet smakar bäst varmt, bredt med örtsmör eller ringlat med olivolja.
  • – Förvara i en tygpåse eller inlindad i papper – håller sig färsk i 2–3 dagar.
  • – För att förlänga hållbarheten, frys in skivorna och värm upp dem i en brödrost.
  • — Variationer —
  • – **Ost-** Tillsätt ½ dl riven ost (t.ex. mozzarella, cheddar) i degen.
  • – **Krydd-** Tillsätt en nypa chilipeppar eller hackad jalapeño.
  • – **Örtartad-** Förstärk smaken med färska örter som persilja, basilika eller timjan.
  • – **Glutenfri-** Använd en glutenfri mjölblandning – konsistensen blir annorlunda, men smaken blir fortfarande utsökt.
  • **Vanliga frågor-**
  • **Kan man använda färsk jäst istället för snabbjäst?**
  • Ja, istället för 2 ½ teskedar snabbjäst, använd 20 g färsk jäst och lös upp den i ljummet vatten innan du tillsätter den i mjölet
  • **Kan jag utesluta vitlöken?**
  • Självklart! Detta ger dig en enkel deg som du kan justera efter din smak.

Har du redan gjort det här?

Dela med dig av din feedback

Läckerheter till din inkorg

Njut av handplockade recept och rekommendationer varje vecka

Du kanske också gillar

Kaka på 5 minuter
0
Bakverk och efterrätter

Kaka på 5 minuter

  • 1 kaka
  • 5 min + 40 min
Baguetter med grekisk yogurt
0
Bakverk och efterrätter

Baguetter med grekisk yogurt

  • 2 Baguetter
  • Ca 60 min med jäsning
Julens snabba vörtbröd
0
Bakverk och efterrätter

Julens snabba vörtbröd

  • 1 bröd
  • 5 min + 1,5 tim i ugn
Silviakaka på bakplåt
1
Bakverk och efterrätter

Silviakaka på bakplåt

  • 1 Långpanna
  • 40 minuter
Snabblimpa
0
Bakverk och efterrätter

Snabblimpa

  • 1 bröd
  • 5 min förberedelse 50 min i ugnen
Filmjölkslimpa med chiafrön och lingon
0
Bakverk och efterrätter

Filmjölkslimpa med chiafrön och lingon

  • 1 bröd
  • 60 minuter
Filmjölkslimpa bas recept
0
Bakverk och efterrätter

Filmjölkslimpa bas recept

  • 1 Bröd
  • 10 min + 50 min I ugnen
Rågbröd med filmjölk & russin
1
Bakverk och efterrätter

Rågbröd med filmjölk & russin

  • 1 bröd
  • 1 timma 15 minuter
Baguetter  enkelt hemma gjorda
0
Bakverk och efterrätter

Baguetter enkelt hemma gjorda

  • 4 st bröd
  • Ca 1 timma
Vörtkryddor egen blandning
0
Bakverk och efterrätter

Vörtkryddor egen blandning

  • till bak
  • 10 minuter
Skumtomtepannacotta
0
Bakverk och efterrätter

Skumtomtepannacotta

  • ca 6 personer
  • 30 minuter och 3 timmar i kylen
Focaccia bröd
0
Bakverk och efterrätter

Focaccia bröd

  • 1 bröd
  • 3,5 timar
Fröknäckebröd
0
Bakverk och efterrätter

Fröknäckebröd

  • efter behov
  • ca. 1,5 timmar
Chokeladsås Hemmagjord
1
Bakverk och efterrätter

Chokeladsås Hemmagjord

  • efterrätt
  • 1 timma till lagom tjok
Vitlöksbröd med örter (ciabatta)
0
Bakverk och efterrätter

Vitlöksbröd med örter (ciabatta)

  • som tilltugg
  • 30 minuter
Snabba goda baguetter
1
Bakverk och efterrätter

Snabba goda baguetter

  • efter behov
  • 30-60 minuter
Hönökaka min variant
0
Bakverk och efterrätter

Hönökaka min variant

  • 6 stycken
  • 2 timmar
Bohuslänska brödkakor
0
Bakverk och efterrätter

Bohuslänska brödkakor

  • 6 kakor bröd
  • 1 timma
Hallonpannacottapaj
0
Bakverk och efterrätter

Hallonpannacottapaj

  • 3 pesr
  • 30 minuter

0 Kommentar(er)

Logga in för att skriva en kommentar